2014. október 24., péntek

Isten igazságtalan?

Clara már nagy utat járt be Istennel, de az a gondolat még mindig nem hagyta békén, hogy hol volt Isten, amikor a szülei bántották?
Aztán a kezébe került a "Csalódás Istenben" című könyv, és megtalálta benne a választ. Íme:
"Megtanultam, hogy túllássak a világ anyagi valóságán és meglássam a lelki valóságot. Általában azt gondoljuk, hogy az életnek igazságosnak kell lennie, mert Isten is igazságos. Isten azonban nem az élet. (177.o.)"
Ha a hívők komolyan vennék a küldetésüket, és enni adnának az éhezőknek, vigasztalnák a gyászolókat, szeretnék egymást és megbocsátanának, meghallgatnák, megértenék és elfogadnák egymást, talán nem kellene feltenni ezt a kérdést, hogy Isten igazságtalan-e.
Megtérése után Clara minden évben elolvasta Jób könyvét, és egyre többet értett belőle. Először rémülettel töltötte el, hogy ezt az utat neki is végig kell járnia. Rettegett, hogy Isten majd tőle is elveszi a gyerekeit, ami meg is történt, de nem abban a formában, ahogy gondolta. Az évek során elvesztette a házát, az autóját, de ez még nem rendítette meg a hitét. A pokoli házasságára úgy tekintett, hogy ez a saját hülyeségének köszönhető, mert rosszul választott. A csődbe ment vállalkozásokat próbának tekintette. De folyton várta azt a boldog fordulatot, amikor Isten mindent visszaad neki, és kárpótolja az elveszett évekért. Erre viszont hiába várt, és emiatt lassan, de biztosan eltávolodott Istentől.

Vajon végig kell-e járni Jób útját minden hívőnek? Létezik-e rövidebb út, és egyáltalán szükségszerű-e a szenvedésünk, vagy ez Isten büntetése?
A könyvem erre is választ fog adni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése